Яйца от пъдпъдъци

 

За много любители на храната пъдпъдъчите яйца станаха привично блюдо. Според хранителните и биохимични характеристики те значително превъзхождат кокошите и са изключително ценен антибактериален, имуностимулиращ и противораков продукт.
По тегло, пет яйца от пъдпъдъци са равни на едно кокоше яйце.
Един грам яйце на пъдпъдък в сравнение с обикновеното кокоше съдържа следните микроелементи и витамини:
Желязо – 4 пъти повече,
Витамин А – 2,5 пъти повече,
Мед – 2,2 пъти,
Витамин В1 – 2,8 пъти,
Кобалт -2,2 пъти,
Витамин В2 – 2,2 пъти,
Фосфор – 4,5 пъти,
Калий – 4,5 пъти.Количеството на белтъчини и незаменимите аминокиселини в пъдпъдъчето яйце също са повече отколкото в яйцата на другите отглеждани птици. Могат да бъдат използвани в храненето и лечението на най- различни заболявания: анемия, при понижено и повишено кръвно налягане, силно главоболие; занижен имунитет, който като правило води до остри дихателни заболявания, хронични бронхити, туберкулозни интоксикации; заболявания на стомашно-чревния тракт, особено при язви и гастрити, панкреатити.
При разтройства на нервната система, малокръвие, захарен диабет, се проявява безспорен положителен ефект. Например, на болните от захарен диабет се препоръчва да изяждат по 6 яйца от пъдпъдъци седмично. Съдържанието на захар в кръвта може да се снижи с две единици. А при съблюдаване и на съпътстваща диета резултатите са още по- добри.
Медицинските наблюдения дават възможност да се твърди, че яйцата от пъдпъдъци са изключително ценен продукт и могат да бъдат препоръчвани както за лечебно хранене при различни заболявания, така и в храненето на отслабнали деца и възрастни.
Благодарение на високото съдържание на фосфор, в сравнение с другите продукти, яйцата от пъдпъдъци са и много добър стимулатор при проблеми с потентността.

 

 
 

Млади пъдпъдъчета

 

Месо от пъдпъдъци

 

Яйца от пъдпъдъци